Nieuwsbrief december 2019

 

Puppy Party

Op het Terra MBO in Groningen hebben wij de keuzedeel vachtverzorging. In deze lessen wordt in de theorie en praktijk gewerkt in de Trimsalon Terra die we hier op de locatie hebben. Voor de Trimsalon Terra gaan wij een puppy-party organiseren voor de trim medewerkers.

   

We willen met dit evenement de puppy’s en de eigenaren op een positieve manier kennis laten maken in een trimsalon. De medewerkers van de trimsalon gaan de eigenaren informatie geven over de verschillende vachtsoorten en hoe ze deze het beste kunnen verzorgen.  

Met dit project leren wij het organiseren van een informatieve dag. Ook leren we om op de juiste manier dit evenement te promoten en bezoekers te werven.

 

Wij hopen op een groot succes en positieve ervaringen in onze Trimsalon Terra!

 

Trimsalon Terra

Wie zijn wij

In de Trimsalon Terra werken studenten van Terra MBO die de opleiding dierverzorging volgen. Zij leren hier verschillende trimtechnieken om vervolgens aan het eind van het jaar hun diploma voor trimmen te kunnen halen. 

 

Wat leren wij? 

In de Terra Trimsalon zijn wij de afgelopen weken bezig geweest met de volgende trimtechnieken: effileren inkorten, effileren uitdunnen, rechte schaar knippen en plukken. Wij wassen en föhnen de honden eerst. Vervolgens borstelen we de honden helemaal uit en knippen we deze honden naar de wens van de klant. 

 

Contact gegevens

U kunt ons bereiken via onze Facebookpagina “Trimsalon TERRA” of via onze e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Adres: Hereweg 99, 9721 AA Groningen. 

*Tijdens schoolvakanties en feestdagen is de trimsalon gesloten. 

Suikerterrein

Het Suikerterrein is een gebied van 80 hectare die vroeger door de Suikerfabriek gebruikt werd. Van het terrein wordt momenteel 20 hectare gebruikt voor onderwijsdoeleinden. 

Voor dit Suikerterrein doet stichting DOET een aantal opdrachten.   

 

Biodiversiteit

Er is weinig informatie beschikbaar over de biodiversiteit van het terrein. Stichting DOET heeft de opdracht gekregen om deze te onderzoeken. Wij hebben als projectgroep er voor gekozen om ons te verdiepen in de vogels. Het gaat hierbij specifiek om de voeding en de verschillende soorten die op het terrein leven. Dit doen we met een groep van vijf studenten.  

 

Insectenhotel 

De stichting is voor het Suikerterrein om de insectenpopulatie te vergroten en meer soorten insecten aan te trekken. Vandaar dit project; insectenhotel. Het plan is om een insectenhotel te bouwen.  

 

Eerst hebben we uitgezocht hoe je een insectenhotel bouwt en welke planten en materialen je kunt gebruiken om verschillende insecten te trekken.  

 

Daarna hebben we bekeken hoe we ons plan kunnen uitvoeren.  

We hebben besloten om een aantal pallets op elkaar te stapelen en deze op te vullen met natuurlijk materiaal. Het insectenhotel zal worden dichtgemaakt met een laag klei zodat de boel niet nat wordt.  

 

Het is een leerzaam project, want je komt veel te weten over insecten en hun leefomgeving. 

 

Praktijklessen niveau 2

Vanuit Terra MBO Groningen zijn de medewerkers in periode 2 verder gegaan met het begeleiden van de praktijklessen niveau 2. In dit blok zitten dezelfde medewerkers, zodat de studenten van niveau 2  weer met vertrouwde gezichten verder gaan. Op deze manier kunnen de medewerkers zich bovendien nog beter ontwikkelen in het geven van instructie en demonstreren van de werkzaamheden. 

 

In de eerste les van deze periode zijn de leerlingen met medewerkers op pad gegaan om de klauwen van geiten te bekappen. Dit is gebeurd bij De Dolle Geit in Zevenhuizen. Het bekappen hoort bij de verzorging van de geiten/schapen. De leerlingen kunnen zo ervaren hoe geiten bekapt worden op een professioneel geiten bedrijf.  

Dit was een leuke maar vooral een leerzame dag voor alle partijen.

Project HERO

Stichting DOET is op dit moment bezig in opdracht van Stichting HERO. Stichting HERO is een organisatie die honden opleidt tot volwaardige hulphonden, en ze koppelt aan de cliënten die een hulphond nodig hebben. Een probleem waar zij tegenaanlopen is dat veel mensen niet weten dat zij risico’s en afleidingen vormen voor de volleerde hulphonden en hulphonden in training. 

Hierom hebben zij ons gevraagd om filmpjes te maken. 

 Het doel is om informatieve filmpjes te maken met een vleugje humor. 

We willen met deze filmpjes mensen leren hoe ze zich moeten gedragen naar hulphonden. 

Niet elke hulphond is hetzelfde, ze hebben verschillende taken. Daarom maken wij ook verschillende filmpjes. Op deze manier willen we mensen zo uitgebreid mogelijk leren over de risico’s en afleidingen die zij veroorzaken. 

 Onze eigen leerdoelen hierin zijn het schrijven van scripts, het leren over de verschillende soorten hulphonden, manieren van informatie overbrengen, afstemmen van de doelgroep en het filmen en bewerken van video’s.   

 Groeten, 

Danaè, Merle, Jeroen, Melanie, Janita en Sophie.   

 

Gouden Poot - Chippen

Met dit project van stichting de Gouden Poot gaan wij een dag organiseren voor de baasjes die een minimaal inkomen hebben. Tijdens deze dag kunnen zij hun dier(en) laten chippen en registreren voor 5 euro per dier. Het chippen wordt gedaan door professionals. 

Op dit moment is de stichting bezig met ideeën bedenken en uitwerken waarmee er veel mensen bereikt kunnen worden om gebruik te maken van deze actie.  

De Gouden Poot is een dierenvoedselbank die zorgt dat huisdiereigenaren met een minimaal inkomen hun huisdieren kunnen behouden. De baasjes hadden deze dieren al voordat ze in omstandigheden kwamen waardoor ze nu op het minimuminkomen zitten. De dierenvoedselbank zorgt ervoor dat zij de voedsel krijgen die het dieren nodig hebben.   

 

Hersenwerk

In de laatste paar schoolweken voor de kerstvakantie heeft stichting DOET in samenwerking met leerlingen van ‘de wolven’ uit groep 6, 7 en 8 van Jenaplanbasisschool ‘t Sterrenpad geld ingezameld voor de aanschaf van een klassenhuisdier. De basisschool werkt projectmatig om de kinderen in hun leerprocessen te ondersteunen.

Van 17 tot 20 december is er op de basisschool een leuker kerstmarkt georganiseerd. Voor deze kerstmarkt hebben de leerlingen onder leiding van Stichting DOET onder andere dierenspelletjes en 

-snacks genaakt, zoals een flessenspel voor honden, snuffelmandjes, wintervoer voor tuinvogels en trektouwen voor honden.

Met dit project hebben studenten van Stichting DOET leren omgaan met kinderen, manieren om geld op te halen, bedenken van verkoopbare producten en hoe deze in de markt te zetten.

Wij kijken er allemaal zeer naar uit om het nieuwe jaar in te gaan met uitzicht op de aanschaf van het nieuwe klassenhuisdier voor de kinderen van ‘t Sterrenpad!

Kerstuurtje

Ho Ho Ho, 

Voor Terra MBO Groningen organiseert de stichting het kerstuurtje op vrijdag 20 december om 11 uur ’s morgens. Dit jaar heeft de stichting een kerstkaraoke georganiseerd. Tijdens dit projecten hebben we geleerd hoe je een evenement kan promoten en hoe je effectief met elkaar maar ook met anderen binnen de school communiceert. We hopen dat veel mensen meedoen en dat het een gezellige ochtend wordt met zijn allen.

Groeten,

De kerstman